"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Vier tips die afvallen makkelijker maken

Gezonde voeding hoeft zeker niet duurder te zijn dan ongezonde voeding. Biologisch eten is dat vaak helaas wel. Wij delen een aantal praktische tips voor als je biologisch wilt eten, maar een beperkt budget hebt. Ook is het verstandig om te kijken of je eventueel kosten kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan energie vergelijken of een goedkopere zorgverzekering.

Minder vlees en vis

Biologisch vlees en vis zijn duurder dan minder diervriendelijke alternatieven. Het is een stuk duurzamer om niet iedere dag vlees of vis te eten. Door op aanbiedingen in de supermarkt te letten en het biologische vlees direct in een grotere hoeveelheid te kopen, hoef je niet veel duurder uit te zijn. Eenmaal thuis verdeel je het vlees of de vis in pakketjes die je in de vriezer gooit. Zo heb je ook nog eens altijd een deel van een gezonde maaltijd op voorraad, waardoor je eerder geneigd bent om zelf te koken.

Eet met het seizoen

Een van de beste tips als je goedkope biologische producten in wilt slaan is om te eten met het seizoen. Doordat groente en fruit van het seizoen volop verkrijgbaar zijn, betaal je hier een stuk minder voor. Ook komt het vaak uit Nederland en hoeft het niet geïmporteerd te worden, waardoor ook dit weer een duurzamere keuze is. Je hebt natuurlijk geen zin om steeds hetzelfde te eten, maar gelukkig kun je uitstekend variëren. Zo kun je boerenkool bijvoorbeeld verwerken in een lekkere stamppot, maar ook in een quiche of zelfs in een verse smoothie. Milieucentraal helpt je bij het kiezen van verantwoorde groente en fruit.

Prijs per kilo

Let in de supermarkt altijd op de prijs per kilo (of per liter of per stuk). Hierdoor kun je een eerlijke vergelijking maken tussen producten. Verpakkingen zijn namelijk vaak niet even groot. Als er meerdere biologische producten zijn in verschillende prijsklassen, kun je op deze manier eenvoudig voor de beste prijs kiezen. Vergeet niet om ook de ingrediëntenlijst te checken, want biologisch betekent niet per se gezonder.

Zelf groente en fruit verbouwen

Als je een hoekje over hebt in de tuin, kan het je veel opleveren om zelf wat groenten en fruit te verbouwen. Je hebt hier wel groene vingers voor nodig, want doordat je zonder bestrijdingsmiddelen tuiniert is dit wat uitdagender. Makkelijke groenten om zelf te verbouwen zijn onder andere courgette, tomaten, wortels en sperziebonen. Ook een aanrader: plant wat kruiden. Kruiden kosten vaak flink wat in de supermarkt, terwijl het groeit als kool. Doorlevende kruiden gaan meerdere jaren mee als je deze goed verzorgt. Dit zijn onder andere munt, tijm, venkel, bieslook en salie. Hiermee maak je een smaakvolle en gezonde maaltijd klaar.