"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

BMI verlagen met koolhydraatarm dieet

Jouw BMI berekenen? Dit pakt niet altijd positief uit. Zo kun je ontdekken dat jouw BMI te hoog is en hier iets aan gedaan moet worden. Je kunt dit onder andere door middel van een koolhydraatarm dieet doen. In dit artikel bespreken we wat een koolhydraatarm dieet precies is en op welke manier je jouw BMI hiermee kunt verlagen. Zo kun je tot een BMI komen dat beter bij jouw lengte en leeftijd past. Door middel van een koolhydraatarm dieet kun je tot 2 kilo per week verliezen. In dit artikel laten we zien wat een koolhydraatarm dieet is en hoe het werkt.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet maakt een voedingspatroon mogelijk waarmee je meer eiwitten en vetten eet. Het aantal koolhydraten wordt bij dit dieet beperkt. Voor een groot deel gaat het over het vervangen van koolhydraten die bewerkt zijn. Bij koolhydraatarme diëten is het vaak niet geheel duidelijk van welke mindering er qua koolhydraten sprake is. Vaak worden er concrete recepten gegeven waarmee je koolhydraatarm kunt eten.

Er worden tegenwoordig veel meer koolhydraten gegeten. Zo wordt 55% van de energiebehoefte uit koolhydraten gehaald. Het gevolg daarvan is dat wij uitsluitend suiker eten, het lichaam zet koolhydraten immers om in glucose. Omdat het een stuk eenvoudiger is voor het lichaam om suikers te verbranden, kiest het lichaam voor suikers in plaats van vetten. Pas na 6 tot 8 uur zal het lichaam overstappen op vetverbranding. Word je net wakker? Dan gaat het lichaam vet verbranden, omdat je nog niets gegeten hebt. Ga je ontbijten? Dan stapt het lichaam vaak direct over op koolhydraten en val je niet af. Het koolhydraatarme dieet maakt het mogelijk om over te stappen op het verbranden van vet. Op deze manier kun je gewicht verliezen en jouw BMI verlagen.

Werkt een koolhydraatarm dieet beter dan een vetarm dieet?

Vaak is gezegd dat vet slecht is. Je ziet in de supermarkt dan ook veel producten die ´vetarm´ zouden zijn. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat de juiste vetten goed voor ons zijn en de vetverbranding zelfs zou kunnen stimuleren. Ook blijken koolhydraatarme diëten veel beter te werken dan vetarme diëten. De studies vertellen dat je ongeveer twee keer zoveel vet verliest tijdens een koolhydraatarm dieet. Gezien de omvang van deze studies en de meta-analyses waarmee onderzoeken worden geclusterd, is dit bewijs onomstotelijk en weet je daardoor zeker dat koolhydraatarm beter werkt dan vetarm.

Voor- en nadelen van BMI verlagen met koolhydraatarm dieet

Voordelen:

  • Je begint vet te verbranden
  • Een koolhydraatarm dieet is gemakkelijker vol te houden dan een vetarm dieet
  • Je hebt constant energie en geen dipjes na een maaltijd
  • Jouw bloedsuikerspiegel zal steeds stabiel zijn

Voordelen:

  • In de eerste weken is het lastig om met het dieet te starten
  • Je kunt een slechte adem krijgen
  • Wanneer je (veel) te weinig koolhydraten eet kun je klachten ontwikkelen