"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Gezonder leven met 4 handige tips

Een groot deel van de Nederlanders is te zwaar: in 2019 had net iets meer dan de helft van de mensen in Nederland overgewicht. Leven met meer gewicht aan je lichaam dan nodig is, kan zwaar zijn voor je lichaam en geest. Daarom is het nooit te laat om daar iets aan te doen. In dit artikel lees je enkele handige en vooral gemakkelijke tips waarmee je kunt beginnen wanneer je gewicht wilt verliezen en gezonder wilt leven. Succes!

Beweeg elke dag voldoende

Bij een gezond leven staat voldoende bewegen centraal. Dat betekent dat je het liefst iedere dag moet zorgen voor genoeg lichamelijke activiteit. Wat die beweging precies is, is heel persoonlijk. De één vindt het prettig om een flinke work-out te doen in de sportschool, terwijl de ander liever gaat wandelen of gaat fietsen. Vind je het lastig om daadwerkelijk te beginnen met bewegen? Start dan een wandelgroepje en wandel twee of drie keer per week met dezelfde mensen. Met het maken van zo’n afspraak ben je over het algemeen meer toegewijd om daadwerkelijk te gaan.

Helpt het bij jou juist beter om lekker in je eentje te gaan sporten? Meld je dan aan bij een fitnessclub of ga aan de slag met yoga, tennissen, zwemmen of aqualessen. Het enige ‘nadeel’ ten opzichte van wandelen is dat dergelijke sportlessen niet gratis zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig op veel manieren voordelig(er) sporten. Bij sommige zorgverzekeraars kun je bijvoorbeeld voordeel scoren op een sportschool of sportlessen. Kijk eens bij De Friesland zorgverzekering of zo’n verzekering bij je past. Andere tip: volg online gratis sportlessen, gewoon vanuit huis. Dat kan bijvoorbeeld via YouTube.

Pas je voedingsschema aan

Een groot deel van de Nederlanders heeft overgewicht door het hebben van een verkeerd eetschema. Het is naast voldoende bewegen namelijk erg belangrijk om goed en gezond te eten, wil je gezonder leven. Het spreekwoord ‘je bent wat je eet’ bestaat niet voor niets. Neem daarom eens je voedingsschema onder de loep. De Schijf van Vijf is een goede basis voor een goed schema, maar is allang niet meer dé basis. Hiermee zorg je er in ieder geval voor dat je alle benodigde vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eet daarbij genoeg groenten, eiwitten, fruit, noten en zaden en probeer te minderen met koolhydraten en etenswaren met heel veel vet. Hierbij is het belangrijk om rustig te eten en vooral: gevarieerd te eten. Eet liever per dag meerdere kleine porties dan een paar hele grote porties en zorg dat je iedere dag wat anders eet. Je maag kan dat soort kleine porties beter aan om te verwerken. Als je langzaam eet, merk je ook dat je sneller vol zit. Zo zie je maar dat je vaak minder eten nodig hebt dan je denkt op zo’n moment. Ook al denk je misschien dat je voor tien kunt eten wanneer je trek hebt!

Zorg voor voldoende kwalitatieve slaap

Iets waar veel mensen niet aan denken bij het switchen naar een gezondere lifestyle is dat ze verder moeten kijken dan alleen het aanpassen van hun voedingsschema en hoeveel ze bewegen. Een gezonde levensstijl gaat nog veel verder dan dat. Het is bijvoorbeeld ook van groot belang om voldoende goed te slapen. Wist je dat een slechte nachtrust van invloed is op hoeveel kilo je met je meedraagt? Uit onderzoek van het Voedingscentrum bleek enkele jaren geleden dat volwassenen die minder dan vijf uur per nacht slapen zwaarder zijn dan mensen die langer slapen. Ook te lang slapen (langer dan negen uur) kan van invloed zijn.

Kijk dus eens naar een goed gemiddelde van het aantal uren slaap en focus je hierbij vooral op de kwaliteit van je slaap. Een kwalitatieve nachtrust is namelijk van invloed op hoe je je overdag voelt. Dit heeft ook weer effect op je ritme in eten en drinken. Wanneer je slaaptekort hebt, ervaar je vaak een vermoeid gevoel. Door dat gevoel ga je vaak juist meer ghreline aanmaken. Dat is een stofje waardoor je trek krijgt in eten en sneller gaat eten. Te weinig slaap kan er op die manier voor zorgen dat je in een week een kilo aan kunt komen.

Verlaag je stressniveau voor gezond leven

Tot slot is er nog een interessant punt waar je naar moet kijken om gezonder te leven: hoe zit het met je stressniveau in het dagelijks leven? Ervaar je veel stress door werk of persoonlijke omstandigheden? Stress is funest voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Je lichaam raakt net als je mind flink ontregeld wanneer je voor een langere tijd blootgesteld wordt aan een hoog stresslevel. Om je fit(ter) te voelen, is het daarom belangrijk om stress zoveel mogelijk uit je leven te verbannen.

Een wandeling buiten helpt bijvoorbeeld al heel stressverlagend. Dat is tegelijkertijd ook weer goed voor je gezondheid! Andere activiteiten die zorgen voor ontspanning zijn ook belangrijk. Ga wat eerder naar bed, lees een boek na je werk, begin met mindfulness of doe iets anders waar je blij van wordt. Dit kan van alles zijn: van koken tot puzzelen en van fotograferen tot het kijken van een film. Op die manier houd je stress en gewichtstoename buiten de deur.