"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Sporten met je smartphone

Muziek luisteren

De eerste reden waarom het handig is om een smartphone te gebruiken ligt voor de hand: om muziek te luisteren. Voor de meeste sporters is muziek onmisbaar tijdens hun workout. Het zou namelijk onder andere je uithoudingsvermogen, prestaties en concentratie vergroten en voor extra motivatie kunnen zorgen. Dus zelfs als je geen behoefte hebt om je smartphone te gebruiken voor zaken als het bijhouden van je voortgang en het volgen van trainingsschema, is het alleen voor de muziek al een must om mee te nemen. Er bestaan veel kant-en-klare afspeellijsten voor sporters, maar je kunt er natuurlijk ook zelf één samenstellen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je tussendoor niet hoeft te stoppen omdat het nummer je niet bevalt.

Stappen tellen

Wist je dat je niet per se een speciale stappenteller of een smartwatch nodig hebt om je stappen te tellen? Je kunt je smartphone hier namelijk ook prima voor gebruiken. Vrijwel alle smartphones van de laatste jaren hebben deze functie. Het bijhouden van je stappen kan je motiveren om meer te bewegen. Het is aanbevolen om 10.000 stappen per dag te zetten.

Handige apps voor het sporten

Uiteraard is er ook een enorm aanbod met apps die zich specifiek op het sporten richten.

  • RunKeeper is dé app voor hardlopers. Deze app houdt precies bij wat je doet. Daarnaast vind je hier handige trainingsschema’s die je kunt volgen. RunKeeper blinkt vooral uit als hulp in het behalen van je doelen.
  • Nike Run Club. Dit is wellicht een enigszins simpele app, maar kan wel heel effectief zijn om je te motiveren om vaker te gaan hardlopen. Je wordt begeleid tijdens de hardloopsessies en bemoedigend toegesproken. Daarnaast krijg je goed inzicht in je prestaties.
  • Nog een goede hardloop-app is Hardlopen met Evy. Deze app is vooral geschikt voor beginners. In deze app werk je samen met hardloopcoach Evy naar je doelen toe. Evy vertelt je precies wat je moet doen en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.
  • Nike Training Club is een andere populaire sportapp van het welbekende merk. De app biedt je verschillende workouts aan die je vanuit de comfort van je eigen huis kunt doen. Een trainer geeft je handige instructies. Je kunt bovendien gewoon naar je eigen muziek luisteren tijdens het gebruiken van de app. Bonusvoordeel is
  • dat de Nike Training Club volledig gratis is.
  • Daily Yoga. Liefhebbers van yoga kunnen hun hart ophalen bij deze app. De app is perfect als je graag dagelijks yoga doet, maar dat hoeft natuurlijk niet. Daily Yoga is uitgebreid en biedt verschillende posities en oefeningen, voor elke soort yoga.
  • Yoga for Beginners. Wil je graag met yoga starten? De naam zegt het al: deze app is perfect voor beginners. Alle oefeningen worden uitgebreid aan je uitgelegd en zijn dus makkelijk te volgen.
  • Strava is een uitstekende app als je van hardlopen of wielrennen houdt. Je kunt hiermee niet alleen je sportactiviteiten bijhouden en vergelijken, maar ook in contact komen met andere fanatieke sporters.
  • Freeletics doet dienst als je persoonlijke trainer. Met deze app is het makkelijk om de oefeningen onder de knie te krijgen, want het wordt duidelijk uitgelegd.

Waar moet een smartphone aan voldoen als je hem wilt gebruiken voor het sporten?

Niet elke smartphone is geschikt als je hem mee wilt nemen tijdens het sporten. Zoals eerder gezegd, hebben oudere smartphones niet altijd de mogelijkheid om stappen te tellen. Daarnaast is het fijn als je smartphone waterbestendig is. Je wilt tenslotte niet dat je smartphone het begeeft als je gaat rennen in de regen. De Samsung Galaxy S21 is bijvoorbeeld een prima smartphone voor het sporten. Het is wel zo handig om een Samsung Galaxy S21 hoesje te hebben, zodat je telefoon goed beschermd is tijdens je workout. Heb je een andere smartphone? Op smartphonehoesjes.nl vind je ook hoesjes voor andere modellen.

Nadelen van het gebruik van smartphone

Er zitten niet alleen maar voordelen aan het gebruiken van een smartphone tijdens het sporten. Door de inkomende stroom van notificaties ligt afleiding altijd op de loer. Dit weegt over het algemeen niet op tegen de voordelen, maar is wel iets om rekening mee te houden. Ben je heel snel afgeleid, dan is het wellicht niet zo’n goed idee om je smartphone mee te nemen.