"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Wat heb ik aan de Body Mass Index en wat betekent mijn BMI

De Body Mass Index zegt iets over jouw gewicht rekening houdend met jouw lengte. Er zijn maar 4 uitkomsten (categorien) van de BMI test:

  • Ondergewicht
  • Normaal gewicht
  • Overgewicht
  • Ernstig overgewicht (obesitas)

Bij het bepalen of je een gezond gewicht hebt houdt de body mass index rekening met lichaamslengte omdat lichaamslengte een sterk bepalende factor is van iemands gewicht. Maar alleen lichaamslengte zegt natuurlijk niets over of je een gezond gewicht hebt of niet.

Bijvoorbeeld, iemand van 2 meter is eigenlijk altijd zwaarder dan iemand van 1 meter 60. Dus het is belangrijk om met iemands lichaamslengte rekening te houden bij het bepalen van de categorie waarin iemand valt. De body mass index zegt dus wat over jouw gewicht, en de body mass index houdt dus ook rekening met hoe lang je bent.

Heb jij overgewicht of heb je een gezond gewicht?

Ga naar de hoofdpagina en bereken je bmi direct zelf. Ik wil mijn bmi uitrekenen

Ben jij echt gezond of heb je alleen een gezond gewicht volgens de body mass index?

Een BMI tussen de 18.5 en 25 is een normaal gewicht (gezond gewicht). Toch zegt dit niet direct iets over hoe gezond je eigenlijk bent. Gezond is een algemeen begrip maar het betekent in ieder geval dat je zelden of nooit ziek bent en ook fit bent. Dus een goede conditie en redelijk sterk zijn bijvoorbeeld. Daarnaast gaat het ook om zaken die niet met het blote oog te zien zijn. Zoals jouw cholesterol niveau, of je te veel vet tussen je organen hebt, hoe je longen en nieren functioneren.

Vetpercentage BMI

Er is een samenhang (correlatie) tussen mensen met een ongezond gewicht volgens de body mass index en het vetpercentage. Overgewicht volgens de BMI is in bijna alle gevallen het gevolg van lichaamsvet en maar in een paar gevallen het gevolg van zeer veel spieren. Dus als je een bmi van 25 of hoger hebt dan is de aannemelijk dat je ook te veel lichaamsvet hebt en je vetpercentage tussen de 20 en 40% ligt.

Obesitas BMI

Je hebt obesitas als je een bmi hebt van 30 of hoger. De wereld gezondheidsorganisatie geeft aan dat je dermate veel vet hebt dat je gezondheid eronder leidt. Overal waar je gaat en staat neem je onnodig veel kilo’s naar toe. De druk op je gewrichten is onnodig hoog en mensen met obesitas geven aan dat ze minder energie hebben.

Waarom wordt de Body Mass Index zo veel gebruikt.

Dat komt omdat de body mass index is ontzettend makkelijk te meten is. Er is geen medische test of speciale apparatuur nodig om je bmi te berekenen. Jij hebt zojuist al je BMI berekend. Kortom je bmi berekenen is:

  • Snel (direct resultaat)
  • Eenvoudig (geen specialistische kennis of apparatuur nodig)
  • Goedkoop (je body mass index berekenen kost niets)
  • Precies (je krijgt een exacte uitkomst)

Met andere woorden, dit zijn allerlei aspecten die het verzamelen van BMI gegevens erg makkelijk maakt. Hierdoor kunnen we bepalen of mensen ‘dikker’ zijn geworden ten opzichte van 50 jaar geleden. Als jij je bmi hebt uitgerekend kun jij ook checken of jouw bmi onder of boven het gemiddelde van Nederland ligt.