"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Een te hoog of te laag BMI – gaat het om een eetstoornis?

Er zijn vele mogelijke redenen die kunnen leiden tot een te hoog of te laag BMI. Het kan echter ook een gevolg zijn van een eetstoornis. Wat zijn eetstoornissen precies, hoe herken je ze en wat is er mogelijk qua behandeling?

Wat zijn eetstoornissen?

Vaak denkt men dat mensen met een eetstoornis ontzettend dun zijn, maar dit is in veel gevallen niet waar. Iemand die een hoog BMI heeft, kan zichzelf ook uithongeren. Het zal dan nog een lange tijd duren voor hij/zij ondergewicht heeft, maar ondertussen lijdt hij/zij al aan een eetstoornis. Bovendien zijn er ook eetstoornissen die gekenmerkt worden door vreetbuien, soms in combinatie met perioden van vasten, waardoor er een jojo-effect ontstaat in het gewicht. Iemand kan dan zelfs aankomen. De meest voorkomende eetstoornissen zijn Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en de eetbuistoornis (Binge Eating Disorder). Mensen met Anorexia eten het liefst zo weinig mogelijk en onderdrukken hun hongergevoel op alle mogelijke manieren. Boulimia- en Binge Eating Disorder-patiënten kunnen soms uren achtereen eten. Degenen met boulimia voelen vervolgens de drang om dit gedrag te compenseren.

Hoe herken je een eetstoornis?

Een eetstoornis is zeer complex en enkel een therapeut kan de diagnose stellen. Het kan natuurlijk zijn dat je je zorgen maakt over jezelf of dat je het vermoeden hebt dat iemand anders een eetstoornis heeft. Daarom is het goed de waarschuwingssignalen te herkennen. Het duidelijkste signaal is verandering in het gewicht. Iemand kan snel afvallen, aankomen of juist gaan schommelen in zijn/haar gewicht. Ook het eetgedrag verandert. Het kan gaan om eetbuien, maar iemand kan zich juist ook onredelijke restricties opleggen en de eetlust onderdrukken door bijvoorbeeld heel veel water te drinken of de mond met mondwater te spoelen. Daarnaast zijn neerslachtigheid, depressiviteit, het hebben van een verstoord lichaamsbeeld en overmatig bewegen mogelijke symptomen van een eetstoornis.

De juiste professionele zorg

Een eetstoornis gaat vrijwel nooit vanzelf over en om te voorkomen dat de situatie escaleert, is het goed om hulp te zoeken. Hiervoor kun je terecht bij een psychiater of een psychotherapeut. Veel zorg omtrent eetstoornissen wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar indien er bepaalde medicijnen worden voorgeschreven of je wordt doorverwezen naar een diëtist, kan een zorgverzekering vergelijken nuttig zijn. Op deze manier kun je op zoek naar een aanvullend pakket voor een redelijke prijs.

Wat kun je als familielid of vriend doen?

Zoals gezegd, is het belangrijk dat degene met een eetstoornis professionele hulp krijgt. Voor jou als familielid of vriend is het vooral belangrijk om hem/haar te steunen en te laten weten hoeveel je van hem/haar houdt.