"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Met de BMI calculator op deze site kan je uitrekenen of je een gezond gewicht hebt. Ben je te licht of te zwaar dan komt dat omdat je te weinig of teveel calorieën hebt gegeten. En dat, meestal, over een langere periode. Een paar weken 200 kcal per dag teveel eten is niet zo erg, maar als je dat jarenlang doet dan zorgt dat voor overgewicht. Het is daarom goed om te weten hoeveel calorieën je per dag mag, zodat je daar je voeding op af kunt stemmen. Hoe dat zit lees je in dit artikel.

Je BMR berekenen

Hoeveel calorieën je per dag mag bepaal je door je BMR te berekenen. BMR staat voor basaal metabolisme in rust. Dit zijn de calorieën die je lichaam verbrand als je niets doet. Het lichaam heeft namelijk altijd energie nodig. Energie om het lichaam op temperatuur te houden, voor de hartslag, de ademhaling, de spijsvetering en andere vitale functies. Deze hoeveelheid energie is afhankelijk van je geslacht. Mannen hebben meer calorieën nodig dan vrouwen. Dit komt omdat mannen (meestal) meer spiermassa hebben dan vrouwen.

Ook de leeftijd speelt een rol in het bepalen van de BMR. Jonge mensen hebben een snellere stofwisseling dan oudere mensen. Hoe ouder je wordt hoe minder je mag eten dus. Ook je lengte is van invloed op je BMR. Dit komt omdat je spiermassa je stofwisselingssnelheid bepaalt en iemand die lang is zal ook meer spiemassa hebben. Tot slot speelt ook je gewicht een rol in je BMR. Hoe meer je weegt hoe meer calorieën je lichaam nodig heeft. Ga je afvallen dan zal het zo zijn dat je steeds minder calorieën nodig hebt, naar mate je meer bent afgevallen. Kom je op een afvalplateau dan zou het goed kunnen dat dit komt omdat je lichaam minder calorieën nodig heeft en je dieet daar nog niet is op aangepast.

Wat als je BMI te hoog is?

Heb je overgewicht of obesitas? Dan ben je niet de enige. Momenteel heeft iets meer dan de helft van alle Nederlanders te kampen met overgewicht. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de welvaart waarin we leven. Voor de meeste mensen is er dagelijks volop eten en dat vaak ook nog eens 24 uur per dag. Omdat eten eigenlijk vrijwel altijd en overal te verkrijgen is, hebben we veel eetmomenten op een dag. Doordat we vaak eten hebben we continue glucose in ons lichaam waardoor het lichaam niet aan het verbranden van vetten toe komt.

Als je BMI te hoog is dan kan je zorgen voor een gezond BMI door af te gaan vallen. Als je maar een paar kilo hoeft af te vallen dan kan je dit makkelijk doen door je eetschema wat aan te passen. Als je tientallen kilo’s kwijt wilt dan kan je dit doen door een dieet te gaan volgen.

Aanpassingen die je makkelijk in je eetschema kunt maken is het aanpassen van de hoeveelheid calorieën die je eet. Wil je een paar kilo kwijt dan kan dit makkelijk door dagelijks 200 kcal minder te gaan eten. Hier zal je weinig van merken en het zal je geen ondraagbaar hongergevoel geven. Als je dit enkele weken tot enkele maanden weet vol te houden dan zal je je streefgewicht bereikt hebben. Minder calorieën eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. De meest eenvoudige manier om dit te doen is een tussendoortje uit je eetschema schrappen. Misschien eet je normaal gesproken een tussendoortje tussen ontbijt en lunch, of tussen lunch en avondeten of voor het slapen gaan. Een tussendoortje is vaak al 200 kcal. Door deze uit je dagelijkse routine te halen bespaar je de calorieën die nodig zijn om af te kunnen vallen.

Een andere manier om minder calorieën te eten is door minder of geen suiker meer te eten. Drink je bijvoorbeeld frisdrank, vruchtensappen of zuiveldrankjes dan kan je deze vervangen door water, zwarte koffie, kruiden thee of groene thee. Zo bespaar je met 1 aanpassing honderden calorieën.

Een andere optie is het kleiner maken van je maaltijden. Eet je bijvoorbeeld 3 boterhammen bij de lunch dan kan je dit terug brengen naar 2. Of een aardappel minder bij het avondeten. Het beste maak je de maaltijden hierbij kleiner door een koolhydraatbron te schrappen. De meeste mensen eten namelijk teveel koolhydraten.

Wil je flink wat kilo’s verliezen dan kan je dit het beste doen door een dieet te gaan volgen. Je zou ook de hoeveelheid calorieën die je eet wat terug kunnen brengen maar dan duurt het erg lang voordat je je streefgewicht hebt bereikt. Met een dieet werk je heel gericht naar een doel en is de periode te overzien. Je wordt sneller beloont voor je inspanningen waardoor de motivatie om door te gaan hoger zal zijn.

Als je een dieet gaat volgen dan kom je als eerste voor de keuze van een dieet te staan. Tegenwoordig zijn alle succesvolle diëten gebaseerd op het eten van minder koolhydraten. Het Westerse dieet bevat relatief veel koolhydraten (ongeveer 55%) terwijl we maar 35% van onze calorieën uit koolhydraten zouden moeten halen. Omdat men tegenwoordig zoveel koolhydraten eet hebben zoveel mensen last van overgewicht. Het is het overschot aan calorieën uit koolhydraten die het lichaam omzet en vet en opslaat in de reserves rondom de buikstreek (bij mannen) en rondom de heupen (bij vrouwen).

Een voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je niet veel honger zult hebben. Hierdoor zijn dergelijke diëten goed vol te houden. Het uitblijven van een hongergevoel is te verklaren door het feit dat je meer vetten en eiwitten gaat eten. Dit doe je door koolhydraatrijk voedsel te vervangen voor vetrijk en eiwitrijk voedsel. Vetten en eiwitten hebben met elkaar gemeen dat ze zorgen voor een goed gevoel van verzadiging. Dit terwijl koolhydraten juist een slecht gevoel van verzadiging geven.