"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

8 tips voor effectief thuis sporten


Een groot deel van de Nederlanders leeft ongezond. Mede door de crisis merkten zij wat voor invloed een virus of ziekte op ze kan hebben wanneer ze ziek worden met overgewicht. Daarom bezoeken tegenwoordig meer mensen de sportschool of hebben ze thuis een routine aangeleerd om gezonder te leven.

Ben je ook van plan om vanuit huis te gaan sporten, maar vind je het lastig om ermee te beginnen? In dit artikel lees je enkele handige tips voor effectief thuis sporten, zoals het aanschaffen van een goede fitnessbank en het sporten volgens een routine.

1. Krachttraining kan gemakkelijk vanuit huis

Ben je nog op zoek naar een goede sport die je voor werk thuis kunt doen? Misschien is krachttraining dan iets voor jou. Met een paar basics en een beetje ruimte in je garage of op zolder kun je namelijk volop trainen. Zo is een fitnessbank een aanrader, evenals een paar gewichten en/of kettlebells en dumbbells. Daarmee kun je zowel als beginnende als ervaren sporter vanuit huis krachttraining doen.

2. Volg lessen en oefeningen op YouTube

Merk je dat je wel een beetje hulp kunt gebruiken in je work-out thuis? Er zijn verschillende sportscholen die online les geven. Ook vind je op internet volop inspiratie voor krachttraining, yoga en conditietraining. Op YouTube staan bijvoorbeeld duizenden sportvideo's die je gratis kunt bekijken. Zorg voor een goede internetverbinding, zet je laptop op een logische plek neer en je work-out kan beginnen.

3. Gebruik handige apps voor work-outs

Kun je via YouTube niet de nodige tips en tricks voor je work-out vinden? Geen zorgen: er zijn talloze apps die je kunt downloaden, zowel gratis als betaald. Door dit grote aanbod zit er ongetwijfeld een app tussen die jij heel goed kunt gebruiken. Onze tip? Een betaalde variant is vaak net iets toegankelijker dan een gratis app. Ook beschikken betaalde apps over betere work-outs en een groter aanbod waardoor dergelijke apps vaak beter zijn dan gratis apps voor sporten.

4. Plan je work-outs in je agenda in

Wanneer je naar de sportschool gaat, houd je bewust vrij voor dat soort momenten. Sport je echter vanuit huis dan is de verleiding groter om toch een keer niet te gaan sporten en een serie of film te gaan kijken. Probeer die verleiding te weerstaan door je work-outs thuis net als andere afspraken in te plannen. Op die manier creëer je een routine en is de kans groter dat je je eraan kunt houden én dat je daadwerkelijk gaat sporten.

5. Bereken je BMI voor extra bewustzijn

Wat ook goed kan helpen als stok achter de deur is om je bewust te zijn van je lijf. Weet je bijvoorbeeld wat je BMI is? Het berekenen van je BMI helpt om meer inzicht te krijgen in hoe gezond je bent. Veel mensen in Nederland beschikken over een te hoge BMI wat van invloed is op je gezondheid en de rest van je leven. Wanneer je weet of je BMI te hoog is en je met de neus op de feiten wordt gedrukt, kan dit een extra motivatie zijn om thuis aan de slag te gaan.

6. Stel een sportschema samen voor thuis sporten

Net als bij de sportschool kan het helpen om een sportschema samen te stellen wanneer je thuis sport. Door vooraf niet hoeven te verzinnen wat voor een oefening je gaat doen, is de stap minder groot om daadwerkelijk te beginnen met je work-out. Het samenstellen van een sportschema kun je zelf doen of door een professional laten doen. Ook vind je via internet volop effectieve schema's die je uit kunt printen en kunt gebruiken.

7. Zorg voor voldoende ruimte om te sporten

Wat ook zeker kan helpen om een work-out vanuit huis te doen, is het hebben van genoeg ruimte om dat te doen. Wanneer je de hele boel om moet bouwen voordat je überhaupt kunt gaan sporten vanuit huis is de kans kleiner dat je die work-out gaat doen. Het is veel prettiger om direct te kunnen beginnen als je dat zou willen. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte hebt om thuis te kunnen sporten, bijvoorbeeld in je werkkamer, op zolder of in de garage.

8. Deel je sportresultaten met vrienden en familie

Tot slot: deel je sportresultaten met vrienden en familie. Dat kan met behulp van speciale apps, zoals Strava, maar ook via sociale media kanalen. Het grote voordeel van je resultaten delen is dat anderen erop kunnen reageren. Dat geeft je misschien net weer die boost om de volgende keer weer aan de slag te gaan op de fitnessbank, de yogamat of een andere work-out vanuit huis.