"Bereken uw Body Mass Index en test uw gewicht met de bmi berekenen calculator!"

Een gezonde levensstijl met een eiwitdieet


Ben je bezig met je gezondheid? Of heb je genoeg van overgewicht en vind je het zo stilaan wel tijd worden om je fit, energiek en in balans te voelen? Verander dan je voedingspatroon en start met een eiwitdieet!

Een goede gezondheid en gewicht. Dat willen we allemaal wel. Vaak is het een kwestie van het ontwikkelen van de juiste gewoontes en weten wat je eet. Om een idee te krijgen wat je ideale (streef)gewicht is, hoeveel gewicht je eventueel kan verliezen of hoe je de juiste balans kunt behouden, is het handig om allereerst je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Je BMI geeft een schatting van of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte. Mensen met over- of ondergewicht zijn namelijk vatbaarder voor verschillende ziektes. Een te hoge of een te lage BMI-score is een aanwijzing om je gewicht te corrigeren. Voordat je start met bijvoorbeeld een eiwitdieet, is het een goed idee om eerst je BMI te berekenen.

BMI berekenen

We gaan dus aan de slag met je BMI berekenen. Hoe bereken je dit? Als je goed bent in rekenen kun je je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als dit ingewikkeld klinkt of indien je liever voor de makkelijke weg kiest, laat dan hier eenvoudig je BMI berekenen. Vul enkel je gewicht, geslacht en lengte in en binnen no time ontdek je je huidige BMI. Nu kun je ook gelijk zien of je een gezonde BMI hebt of niet. Een gezonde BMI ligt tussen 18,5 en 24,9. Nu je BMI is bepaald, weet je dus of er werk aan de winkel is of niet. Heb je een BMI van 25 of hoger of juist lager dan 18? Lees dan snel verder.

Gezondheidsrisico's gerelateerd aan een te hoge BMI

Hoe houdt BMI verband met je gezondheid en fitheid? De BMI wordt dus gebruikt voor het screenen van de gezondheid, omdat er een verband bestaat tussen overgewicht of obesitas en het hebben van bepaalde gezondheidsproblemen. Mensen met overgewicht of obesitas hebben een verhoogd risico op onder andere hartziekten, een beroerte, slaapapneu en ademhalingsproblemen of diabetes type 2. Ligt je BMI tussen de 25 en 30? Dan zal dit artikel ‘Help, ik heb een BMI van 25 of hoger’ je ongetwijfeld op weg helpen dankzij de tips om je voedingspatroon aan te passen. Als je huidige BMI toerenteller op 25+ staat, meet dan ook meteen je middelomtrek voor inzicht in de hoeveelheid vet in je buikholte.

Gezondheidsrisico's gerelateerd aan een te lage BMI

Hoewel een hoge BMI een indicator kan zijn voor een verhoogd gezondheidsrisico, kan een lage BMI daarentegen ook een aanwijzing zijn voor gezondheidsproblemen. Volgens de BMI-schaal kunnen mensen met ondergewicht weer vatbaar zijn voor onder meer hart- en vaatziekten, een droge huid, haaruitval, groeistoornissen, een onregelmatige menstruatie, osteoporose of een slecht immuunsysteem. Ondergewicht kan dus net zo kwalijk zijn als overgewicht. Er valt dus wel veel te winnen om een normale BMI (18,5 tot 24,9) te handhaven. Behalve dat je het risico op de hierboven genoemde gezondheidsproblemen vermindert, helpt een normaal BMI ook bij een betere slaap, een betere bloedsomloop en zelfs meer energie gedurende de dag.

Een gezondere leefstijl en voedingspatroon

Wil je graag wat kilo's afvallen en een gezonde BMI krijgen? Dan is het aan te raden om een dieet te volgen. Met behulp van bijvoorbeeld een eiwitdieet of proteïnedieet kan je jouw ideale BMI-score behalen. Een eiwitdieet is immers één van de diëten die heel geschikt is om gewicht te verliezen. Met een gezond gewicht heb je immers minder kans op hart- en vaatziekten. Eiwitten zijn essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Eiwitten worden in je lijf omgezet in calorieën en aminozuren, die op hun beurt weer zorgen voor een goede gezondheid en spiermassa. Eiwitten zitten onder andere in vlees, vis, melk, brood en noten, maar je kunt ook een eiwitdieet volgen, een effectieve methode met een eetschema.

Meer effect met een eiwitdieet

Een eiwitrijk dieet is dus heel geschikt om af te vallen. Als je genoeg eiwitten binnen krijgt, haal je je energie uit je vet en niet uit je spieren. Bovendien heb je minder snel een hongergevoel en je spieren worden sterker. Het is makkelijk vol te houden en er zijn veel producten die eiwitrijk zijn. Hierdoor kun je afwisselend en gevarieerd voedsel neem en daardoor wordt een eiwitdieet zelden eentonig. Met zo’n dieet wordt een gezond eetpatroon en een gezonde levensstijl een stuk makkelijker en leuker!